Co w publikacji?
W sprzedaży jest wiele różnego rodzaju wyciskarek i sokowirówek do soków. Każdy sprzęt tego typu posiada swoje plusy i minusy. Ponadto wyróżnić można znaczące różnice pod względem parametrów, czasu wyciskania, wydajności, rodzaju surowca możliwym do wyciśnięcia oraz funkcjami dodatkowymi. Dlatego przy wyborze takiego urządzenia warto jasno i klarownie określić swoje priorytety.
Jaka jest zasada działania wyciskarek do soków?
Najlepsze wyciskarki do soków są w stanie pracować nawet z bardzo małymi owocami oraz możliwe jest wyciskanie soków także z różnych ziół, zbóż oraz warzyw. Uzyskany sok jest gęsty i bardzo esencjonalny, ponieważ w przeciwieństwie do sokowirówek nie zachodzi w nich proces rozdrabniania owoców i warzyw. Wyciskarka do soków działa na zasadzie miażdżenia przez specjalny wał, co zabezpiecza go przed napowietrzeniem, a także pozwala na zachowanie temperatury pokojowej uzyskiwanego soku. Niezapowietrzony sok jest znacznie łatwiejszy do przechowywania.
Dzięki wyciskarce do soku możliwe jest uzyskanie większej ilości produktu z takiej samej ilości surowca, niż używając do tego sokowirówki. Wyciskarka do soków przeznaczona jest zwykle do użytku domowego, ponieważ z racji niskich obrotów działa nieco wolniej. Czas potrzebny na wyciśnięcie jednego litra soku wynosi około 5 minut. Wyróżnia się dwa rodzaje wyciskarek jednoślimakowych: poziome i pionowe. Wyciskarki poziome nie posiadają wbudowanych ostrzy, lecz nie są one niezbędne do skutecznego uzyskiwania soku. Wrzucony do nich surowiec jest miażdżony z prędkością do około 120 obrotów na minutę, co jest niewątpliwą zaletą, ponieważ nie podnosi się temperatura i dzięki temu sok nie traci składników odżywczych.
Jakie są wady i zalety wyciskarek do soków?
Niewątpliwie wadami wyciskarki do soków jest nie tylko wysoka cena, ale również czas potrzebny na wyciśnięcie soku. Niektóre urządzenia wyposażone są w dodatkowe ostrza pozwalające na przyspieszenie pracy, a także zwiększające możliwości zastosowania wyciskarki. Warto jednak pamiętać, że korzystanie z ostrzy może niszczyć niektóre składniki odżywcze roślin. Urządzenie tego typu może pracować przez dłuższy czas, nie są wymagane przerwy w pracy oraz z łatwością poradzi sobie ona nawet z twardymi produktami.
Do zalet wyciskarki do soków warto wymienić cichy tryb pracy, jak również możliwość nieustannej pracy przez ok. pół godziny. Są łatwe w użytkowaniu i nie wymagają dodatkowych akcesoriów, do uzyskania świeżego, zdrowego soku.
Część modeli jest wyposażona w dodatki umożliwiające mielenie lub homogenizację produktów, które umożliwiają wykonywanie np. lodów, musów czy przecierów. Sok uzyskany z wyciskarki jest znacznie smaczniejszy zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych, niż sok pochodzący z sokowirówki. Jest lekkostrawny oraz bardziej przyswajalny przez organizm, niż owoce i warzywa spożywane w całości.
Wyciskarki do soków nie wymagają dużo pracy oraz uwagi przy czyszczeniu dzięki prostej budowie, a ich dużą zaletą jest fakt, że są w stanie wycisnąć nawet do 2 razy więcej soku niż sokowirówki, co oznacza więcej wartościowego i zdrowego soku. Są w stanie wycisnąć sok praktycznie z każdego gatunku warzyw, owoców lub ziół nawet z twardych warzyw korzeniowych, takich jak marchew, burak czy seler.