Skip to content

Koktajle i smoothie – przykładowe przepisy

Picie soków jest bardzo zdrowym sposobem na utrzymanie szczupłej sylwetki, dostarczeniu do organizmu pożądanych składników, jak również na zbudowaniu naturalnej odporności, która szczególnie w okresie wiosennym narażona jest na działanie wirusów i bakterii. Warto zatem zapoznać się z kilkoma przykładowymi przepisami na koktajle i smoothie, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i dobroczynnym działaniem.

Jaka jest różnica między smoothie, a koktajlem?

Wiele osób nie widzi znaczącej różnicy pomiędzy koktajlem i smoothie. A jednak warto jest wiedzieć co zamawiać w barach i kawiarniach.

Smoothie jest napojem o gładkiej, kremowej konsystencji. Zazwyczaj składa się z wyciśniętych owoców z dodatkiem wody. Koktajl natomiast jest mieszanką owoców z nabiałem w postaci mleka lub jogurtu, niekiedy pojawia się również lód. Koktajle często kojarzą się z napojami alkoholowymi, jednak coraz bardziej popularne stają się te bez procentów.

Czy smaczne koktajle i smoothie są możliwe?

Wiele osób widząc zielony na pój do razu ma wrażenie, że smakuje jak sałata, trawa lub co gorsza nie ma smaku wcale. Z pewnością przeświadczenie to jest wynikiem złych doświadczeń, kiedy to nasze mamy próbowały wmówić nam, że to co zielone nie musi smakować – musi być zdrowe.

Zobacz również  Soki gotowe kontra wyciskane

Jednak obecny zalew różnego rodzaju przepisów oraz sposób podania nawet najbardziej finezyjnych napoi sprawia, że nie należy się pozorami. Również zielone może być smaczne -wszystko zależy od doboru odpowiednich składników.

Czy kolor owoców ma znaczenie w kontekście smaku?

Dobrą wskazówką w kontekście tworzenia swoich własnych przepisów jest łączenie owoców według ich kolorów. Zielone będą świetnie sprawdzać się jako napój orzeźwiający. Czerwone to przykład słodkich i niekiedy „mięsistych”, dlatego bardziej będą nadawać się do koktajli. Żółte również są słodkie, jednak one często występują jako dodatek do całości – banany, mango, cytryny. Te wpadające w ciemną czerwień i fiolet mają często smak nieco bardziej cierpki, więc jeżeli lubisz napoje tego typu, sprawdzą się tu borówki i jeżyny.

Jak smakuje lato?

Okres wiosenno-letni jest najlepszym czasem na przyrządzanie smacznych koktajli i smoothie. Jeśli chcesz poczuć prawdziwą słodycz tych ciepłych pór roku, wybieraj owoce słodkie – to najlepszy moment podczas całego roku. Ponadto, nie ma chyba połączenia owoców z tego okresu, które nie smakuje.

Dodaj truskawki z borówkami i odrobiną mleka. Awokado, banany i mango to nieco nietypowe połączenie, które jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeżeli chcesz nieco orzeźwienia sprawdzi się mięta, cytryną, limonka i ogórek. Oczywiście wszystko to zanurzone w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu.

Zobacz również  Co warto wiedzieć o wyciskarkach do soków?

Jakie smoothie i koktajle robić poza sezonem letnim?

Sezonowość owoców sprawia, że wiele osób nie ma pomysłu na smaczne przepisy, gdy na sklepowych półkach brakuje kolorowych pyszności. Zawsze pozostają owoce mrożone, jednak z nimi należy uważać – nie są one tak wartościowe, jak te świeże.

Z tego względu warto jest sięgać po nietypowe połączenia owoców i warzyw. Dobrym przykładem jest szpinak, który znacznie zagęści nasz napój. Nie ma on charakterystycznego smaku, dlatego jest świetną bazą do połączenia z innymi składnikami. Wystarczy garść szpinaku, banan, pomarańcza, łyżka miodu i woda. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę – pyszne smoothie gotowe!

Warto też sięgać po proste rozwiązania, które chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Jabłko i marchew to jedno z najlepszych połączeń, jakie tylko istnieją. Dla urozmaicenia tego smaku można dodać sezonową gruszkę lub przełamać smak bananem.

W okresie zimowym pojawiają się pomarańcze, które świetnie smakują z kiwi czy mandarynką, które możliwe są do kupienia przez cały rok.

Możliwości do przygotowania koktajli i smoothie jest wiele. Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ składników jest co nie miara. Nawet improwizacja w doborze składników może się okazać prawdziwą ucztą dla podniebienia.