Skip to content

Jak zrobić naprawdę dietetyczną sałatkę

Czy ktoś nie kocha sałatek? Różnorodność kuchni świata w połączeniu z własną kreatywnością sprawia, że odpowiednie dla siebie propozycje znajdą i osoby na diecie, te które prowadzą aktywny tryb życia, a nawet zdeklarowani mięsożercy. Wszystko zależy tylko od pomysłu i chęci, bo wykonanie pożywnej sałatki, która może zastąpić obiad wymaga trochę pracy i zaopatrzenia się w kilka nieodzownych składników. Teraz skupimy się na kilku propozycjach, które będą odpowiednie dla każdej z wymienionych wyżej grup w myśl zasady – dla każdego coś miłego. Zapraszamy więc do czytania!

Sałatki z mięsem

W kuchni azjatyckiej znajdziemy nawet takie, w których składnikiem jest wieprzowina, ale naszym celem są przepisy z naciskiem na dietetyczność, więc wybierzemy te z drobiem i rybą. Sałatka z grillowanymi piersiami kurczaka powinna zaspokoić głód nawet największego mięsożercy. Do tego garść pokrojonych pomidorków koktajlowych, papryki, słodkiego melona ułożonych na mieszance sałat z wyraźną przewagą ostrej w smaku rukoli, a wszystko polane dressingiem na bazie octu balsamicznego – mocno głodni goście mogą dodatkowo przegryzać danie bagietką lub bruschettą z oliwą i czosnkiem. Najsłynniejsza na świecie sałatka z dodatkiem ryby, to sałatka nicejska. Jest równie pożywna, jak ta wymieniona wyżej, a dodatek jaj sprawia, że jest nieco bardziej kaloryczna.

Zobacz również  Dieta bezglutenowa, czym jest i dla kogo?

Sałatki z serem

To również dość pożywne dania, które są w stanie zaspokoić nawet duży głód. Najpopularniejsze z nich jest sałatka Caprese oraz wiejska sałatka grecka, zwana w Polsce po prostu Grecką. W pierwszej z nich plastry pomidora przekładamy plastrami sera Mozzarella i listkami bazylii. Całość polewamy oliwą i posypujemy młotkowanym pieprzem i szczypta morskiej soli – to typowy przykład włoskiego minimalizmu, który zachwyca pełnią smaku przy niewielkiej ilości składników. Druga propozycja z kawałkami słonego sera Feta to danie zdecydowanie bardziej pasujące na lekki obiad lub kolację w większym gronie z butelką czerwonego wina w komplecie. Dodatek papryki, ogórka i chrupkiej cebuli sprawia, że sałatka jest odświeżająca i lekka w sposób charakterystyczny dla kuchni śródziemnomorskiej. Wszystkie potrzebne składniki kupisz tutaj: https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/warzywa-i-owoce/41.

Sałatki z owocami

To ulubiona potrawa wszystkich dzieci, która doskonale sprawdza się podczas wszelakich zabaw karnawałowych, urodzin czy innych imprez dla naszych milusińskich. By sałatka zbyt szybko nie zmiękła zamieniając się w owocowy sos należy wybierać twarde i małe owoce, które nie wymagają krojenia. Doskonałe będą więc wszystkie owoce jagodowe, winogrona, truskawki, a także pokrojone w kawałki morele czy gruszki. Klasyczny dressing z oliwy zastąpmy jogurtem naturalnym z odrobiną cukru pudru sokiem z cytryny zmieszanym z miodem – w tym drugim wypadku warto ozdobić całość kleksem z bitej śmietany. Jednak owoce doskonale komponują się z warzywami, dlatego do wspomnianej wyżej sałatki Greckiej dodajmy pokrojonego na kawałki, wypestkowanego arbuza – jeszcze bardziej podkreśli lekkość i świeżość tego dania.

Zobacz również  Dieta bezglutenowa, czym jest i dla kogo?

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *