Skip to content

Zdrowsze zamienniki zwykłych produktów

Choć wiele potraw bez wątpienia jest smaczna, jednak ze względu na produkty użyte do ich wykonania są też niezwykle kaloryczne, co nie tylko nie sprzyja zachowaniu sylwetki, ale również przyczynia się czasem do pogorszenia zdrowia. Dlatego też warto dowiedzieć się, jakie warto zastosować zamienniki zwykłych produktów, które będą nie tylko znacznie zdrowsze, ale też i mniej kaloryczne, bogate w większą ilość składników odżywczych.

Zobacz: https://www.e-piotripawel.pl/towar/migdaly-mielone-maka-migdalowa-bio/277413

Chipsy ziemniaczane na domowe warzywne chipsy

Chipsy to ulubiona przekąska wielu osób. Choć być może są smaczne, to jednak są też kaloryczne i straszliwie niezdrowe. Dlatego warto zastąpić je chipsami domowymi, zrobionymi samodzielnie z warzyw. Można zrobić to łatwo i szybko – wystarczy pokroić warzywa bardzo cienko, skropić oliwą z oliwek i upiec. Pyszne i co ważne zdrowe chipsy będą gotowe w zaledwie kilka minut.

Pasta warzywna/ owocowa zamiast masła

Masło lub majonez są wysoce kaloryczne, a przy tym ich wartości odżywcze są naprawdę niewielkie. Dlatego też doskonałą alternatywą dla masła będzie pasta z warzyw lub owoców. Smaczna, a przy tym będąca prawdziwą bombą witaminową. Warto wybierać te produkty, które są bogate w błonnik (np. banany), dzięki czemu można zapewnić sobie uczucie sytości na bardzo długi czas.

Zobacz również  Herbaty ziołowe – kiedy warto po nie sięgnąć?

Cukier na zdrowsze zamienniki

Cukier to najbardziej szkodliwa substancja słodząca, która jednocześnie jest substancją najczęściej wykorzystywaną. Nadmiar tej substancji prowadzi nie tylko do otyłości, ale również do innych bardzo poważnych schorzeń. Czym więc można go zastąpić? Tak by było nie tylko słodko, ale i zdrowo? Najbardziej wartościowe słodziki to miód (ale tylko ten prawdziwy, nigdy sztuczny który niestety często faszerowany jest…cukrem), stewia, ksylitol, lukrecja, syrop klonowy (prawdziwy, pochodzący z rzetelnego źródła), melasa czy syrop z agawy.

Sól kuchenną na sól sezamową (gomasio)

Sól sezamowa jest doskonałą alternatywą dla klasycznej soli, która szczególnie spożywana w nadmiarze czy przez dzieci może być bardzo szkodliwa. Taka sól będzie stanowiła nie tylko zdrową, ale również bardzo smaczną podstawę wielu mieszanek różnorodnych przypraw, nadających każdemu dani smacznego i wyjątkowego charakteru.

Mąka migdałowa zamiast mąki pszennej

Mąka migdałowa jest doskonałym zamiennikiem uznawanej przez wieli dietetyków za niezdrową mąki pszennej. Ta pierwsza jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Znajduje się w niej nie tylko solidna dawka magnezu, żelaza oraz wapnia, ale również duża ilość bardzo zdrowych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecana jest wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać, wzbogacając swój organizm o same wartościowe składniki. Taka mąka szczególnie polecana jest jednak osobom które:
– chorują na cukrzycę,
– zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu,
– mają wysokie ciśnienie tętnicze,
– żyją według zasad przyświecających diecie wegańskiej oraz bezglutenowej.

Zobacz również  Jak kupować świeże owoce i warzywa przez cały rok: sezonowe zakupy spożywcze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *